fbpx
Skip links
Explore
Drag

Сватбата от А до Я

Сватбата от А до Я: мнения на експерти и необходими хакове

Организирането на сватба е не само напрегнат процес, но и отнема много време. Привлякохме най-добрите специалисти, за да ви кажат как да организирате сватба и да се насладите правейки го.

Съществува мнение, че като имате интернет, можете да намерите всичко сами и да не плащате за услугите на сватбените организатори. Всичко е възможно, но най-вероятно в крайна сметка ще получите много повече минуси, отколкото плюсове – ако се впуснете в това начинание. Първо, ще прекарате огромно количество време в „откриване на Америка“, защото намирането на надеждни и качествени изпълнители не е лесна задача.

Второ, което също е много важно, заедно с двойката агенцията определя стила на сватбеното тържество. Не искате вашата сватба да бъде като хиляди други, нали? За да не се случи това е необходимо мнението на експерт с богат опит зад гърба си. Квалификациите на специалист, като правило, могат да бъдат оценени чрез разглеждане на портфолиото му. Изучавайки вашите вкусове, предпочитания и хобита, сватбената агенция създава едно уникално и неповторимо за Вас събитие.

Място за сватбата

Веднага след като агенцията и двойката са си стиснали ръцете, започва процесът на разходка из различни места за сватби, горички, езера от всякакъв вид и дори пещери. В крайна сметка винаги ще има подходящо място, което да се вписва в сватбената концепция на вашата двойка и то точно в този период от годината.

Декор и флористика

След като бъде избрано мястото, започва създаването на концепцията и изборът на декоративни решения. Това включва съвместна селекция от красиви снимки, обсъждане на модните тенденции на сезона и вечните канони на сватбената украса, докато двойката не получи ясна представа за идеалния образ на предстоящото тържество.

Следващата стъпка е работата с декоратора. Това също е доста труден момент, тъй като е необходимо той да може да предлага креативни решения на поставените задачи, да прави визуализация на пространството и да има добър реквизит, за да реализира плановете си. За големи проекти изборът на декоратори е драстично намален, тъй като не много от тях имат необходимия опит и сертификати за безопасност зад себе си. Във всеки случай, опитна агенция ще ви предложи няколко декоратори, които отговарят на вашия бюджет и задачи.

При създаването на сватбена концепция, задачата на декораторите е да реализират максимален брой идеи и желания на клиента в рамките на неговия бюджет. Сега, когато люляците и божурите в средата на зимата вече не са нещо непостижимо, бюджетът за сватбена украса често е решаващ. Това отчасти е причината в сватбената украса на летния и есенния сезон еко стилът да набира все по-голяма популярност с помощта на евтини и достъпни сезонни цветя, както и естествени материали – мъх, клони и др.

Еко стилът отразява друга популярна тенденция – бохо-шик стил. Характеризира се с букети с градински цветя, а декорът е доминиран от топли цветове, естествени материали, дървени мебели и ретро лампи. Този стил често се избира, когато влюбените искат да създадат атмосфера на релаксация, сравнима почти с домашния комфорт. Клиентите често черпят идеи за сватбена украса от популярни филми и сватби на знаменитости. Така например сватбите в стила на Великия Гетсби станаха много популярни след излизането на едноименния филм. Съществуват и тематични сватби – индийска, с пера, черно-бяла или сватба в стил Тифани.

Въпреки появата на нови популярни стилове, класиката не слиза от водещите позиции. Това със сигурност е романтичният стил– деликатна бяла и розова гама, преобладаване на цветя с големи пъпки като рози, божури, хортензии, орхидеи и минимизиране на използването на листа, клони и естествени материали и разбира се класически кръгъл булчински букет. Усещането за приказка се създава не само от мащаба на композициите, но и от внимателно обмислени детайли, които ви придружават навсякъде – декор на салфетки, столове, чаши, както и бутониери и гривни за всички гости.

Но какъвто и да е бюджетът, почти никоя сватбена украса не е пълна без няколко основни компонента. На първо място, това е букетът на булката и бутониерата на младоженеца. Това е последвано от декора на президиума (от скромна композиция до създаването на огромни инсталации от цветя и тъкани) и масите за гости. Може би нито една сватба не може да мине без тези три компонента на сватбения декор.

Изборът на декоратори и концепцията за декориране на сватбата трябва да започне предварително. Ако дизайнът е мащабен, тогава в идеалния случай е необходимо да отделите на това шест и повече месеца. За съжаление повечето двойки започват да мислят за флористичния дизайн малко преди самото събитие, а флористите-декоратори трябва да реализират проекта за много кратко време. Имайте предвид, че цветята за украса и булчинския букет трябва да се заявят предварително, поне две седмици по-рано.

Запомнете – съвършенството е в детайлите!

Не препоръчваме да използвате деликатни цветя в композиции, дори ако ги обичате много. Те могат да увехнат от топлината и да развалят цялостната визия. Анемониите например обръщат листенцата си наопаки, а люлякът изсъхва.

Избягвайте резки контрасти и изтъркани цветови комбинации, като бяло и червено. Не използвайте евтини цветя, за да създадете обемисти, но нискобюджетни аранжировки.

Силно миришещите цветя като лилиите също не са най-добрият вариант, тъй като могат да предизвикат дискомфорт или дори главоболие у някои от гостите. Най-големият обхват за въображението на дизайнера са откритите площи сред природата, тъй като декораторът има способността да изгражда голямо разнообразие от структури и не е обвързан с ясни геометрични форми на помещението.

В същото време именно такива обекти са най-трудни за работа поради необходимост от изграждане на допълнителни конструкции, труден транспорт и непредсказуеми метеорологични условия. Сложните обекти включват помещения, където техническите изисквания не позволяват да се фиксира необходимия декор и трябва да измислите алтернативни варианти.

Сватбена покана

Следващата важна стъпка е изработката на поканата за сватбата. Не забравяйте, че за гостите вашата сватба започва именно с нея и затова трябва да й бъде обърнато наистина специално внимание. Поканите могат да бъдат всякакви по дизайн, но не си отнемайте удоволствието да бъдете оригинални. Например, една покана може да бъде набор от елементи, които определят темата на сватбата, затворени в подаръчна кутия или пъзел, който, когато се компилира, ще се окаже същата традиционна покана, от която гостите ще научат къде и кога трябва да пристигнат.

Поканата може да бъде още калейдоскоп, в който ще се образува картина с текст и т.н. Въпреки това, не препоръчваме да се увличате в творчеството, ако вашите гости са не само млади приятели, но и по-възрастни или дори роднини на преклонна възраст.

ВНИМАНИЕ: В поканата, в допълнение към обичайната информация за тържеството, в самия край, ако ще има такъв разбира се е мястото където да бъде посочен дрескодът. Освен ако няма конкретна тема, която изисква придържане към определен стил и цветова схема, покани често изискват просто спазване на принципа Black Tie (вечерна или коктейлна рокля за жени, смокинг с черна вратовръзка или папийонка за мъже) или коктейл-стил (коктейлна рокля за жени и тъмни костюми за мъже).

Имайте предвид, че поканите трябва да бъдат представени на гостите не по-късно от 1 месец преди датата на тържеството. Стандартният срок за изработка на поканите е 2 седмици, от които 1 седмица е за изработка на дизайн и одобрение на оформлението и 1 седмица за производствените процеси. Сложните нестандартни видове покани изискват много повече време.

Оставете коментар

Call Now Button