fbpx
Skip links
Explore
Drag

Сватбени ритуали и традиции

Традициите и тяхното спазване, са онова, което прави сватбения ден малко по – различен, интересен и запомнящ се в сравнение с всеки друг обикновен празник. Много бъдещи младоженци са изправени пред въпроса кои от всички сватбени традиции да спазват по време на своя сватбен ден. С годините много от ритуалите, пренасяни от поколенията, са се видоизменили и модернизирали под влиянието на традициите в Западна Европа и Америка.

За да ви бъдем полезни, събрахме на едно място всички сватбени ритуали и традиции, които са се запазили през годините и остават актуални и до днес:

Вземане на кумовете

Младоженецът придружаван от своя антураж, отива в дома на кумовете с украсена със здравец бутилка ракия.  Там се играе хоро, хапва се, пийва се. И преди да потеглят към дома на булката, кумата трябва да носи със себе си и булчинския букет.

Вземане на булката

При почти всички български сватби се спазва традицията за вземането на булката. В деня на сватбата младоженецът, съпровождан от кумовете, родителите си, шаферите и близки роднини отива в дома на булката, за да я вземат. И за да бъде още по-забавно, вземането на булката не е толкова лесно. На вратата на дома стоят близките на булката, които не пускат роднините на младоженеца вътре. Идеята на тази традиция е булката да бъде открадната или по-скоро откупена. Тоест, младоженецът трябва да си плати, за да влезе и да я вземе. Но дори това да стане, преминаването от другата страна не е единственото препятствие. Булката не се дава толкова лесно. За да тръгне, младоженецът трябва да открие едната ѝ обувка, която шаферките са скрили. А, когато я намери, тя ще се окаже широка и той трябва да я напълни с пари, за да може тя да паснеперфектно на крака.

Закичване с цвете

Булката трябва да закичи с цвете най-близките си. А шаферките, които ѝ помагат цяла вечер, закичват останалите гости. За да ги посрещне подобаващо, булката вдига празнична наздравица с всички гости,дошли в дома ѝ.

Извеждането на булката

След кратки наздравици и почерпка, следва извеждане на булката от дома ѝ. Първи излизат младоженецът и кумовете, а булката бива извеждана от баща си. По време на много малки и големи сватби в дома на булката свири и оркестър. На много места е традиционно да се играят няколко хора преди всички да си тръгнат от дома на булката. За сбогуване и с пожелание за късмет, майката на булката излива вода пред булката и младоженеца.

Изнасяне на булката

След като приключи гражданският брак и всички излязат от ритуалния дом, младоженецът трябва да изнесе булката на ръце, а кумата зад тях да хвърля сватбени късметчета, в които има бонбон, за да бъде сладък живота на младоженците, паричка, която е символ на благоденствие и жито – плодовитост. Гостите по традиция трябва да си вземат за спомен от тези късметчета. Днес доста често срещано е да се подаряват за спомен, магнитчета със снимки на младоженците, или красиви свещи, надписани с имената и датата на сватбата.

Посрещане в ресторанта

Посрещането на младоженците и техните кумове в ресторанта е един от най-тържествените и дългоочаквани моменти в сватбения ден. По традиция младото семейство е представено от водещия на тържеството, всички гости стават на крака и ги посрещат с аплодисменти.

 

Началото на тържеството поставя свекървата, която посреща младоженците с питка хляб, мед и сол. Тук традицията е различна, захранването може да бъде извършено, както от свекървата, така и от тъщата. Всичко зависи от предпочитанията на младоженците. Свекървата/ тъщата захранват с късче хляб и сол първо младоженците, а след това и кумовете. По традиция първият залък хляб е солен и се поднася на булката, като нов член на семейството. С пожелание така, както трапезата не може без сол, така и двамата млади да не могат един без друг. Вторият залък е сладък, за да бъде безоблачен и щастлив животът на младото семейство.

Сватбена наздравица

След захранването следва празничната наздравица. Младоженците вдигат наздравица по между си и вдигат първия официален тост. Младото семейство и кумовете си казват наздраве. Традицията повелява, след като кумът обяви виното за горчиво, младото семейство да се целуне.

Чашите се изпиват до дъно, защото колкото по-малко капки останат на дъното, толкова по-малко сълзи ще има. В някои краища чашите се хвърлят и се чупят, тъй като се смята, че счупеното носи щастие.

Ритане на менчето

Ритуалът с менчето се счита за определящ, какъв ще бъде полът на първата рожба в семейство. Булката минава по бяло платно и рита менче пълно с вода и две цветчета – бяло за мъжка рожба и червено за женска. Вярва се, че ако напред излезе бялото цвете, първата рожба ще бъде момиче, а ако е червеното ще бъде момче. На края на ритуала, младоженците и кумовете заемат местата си на официалната маса и следва музикална пауза.

Първи сватбен танц

Под звуците на любима песен, младоженците излизат на дансинга и танцуват пред всички гости първият си семеен танц. Така поставят началото на празничната програма. За да бъде неповторим този момент, а и за да впечатлят своите гости, много чисто младоженците предварително посещават уроци по танци и изготвят своя хореография.

Реч на кумовете

С началото на тържеството е  ред и на кумовата реч. Кумът отправя своите пожелания към младото семейство, вдига празнична наздравица и кани гостите за първото сватбено хоро.

Разчупване на сватбената погача

По разчупването на семейната погача се определя кой ще е глава на младото семейство.По време на този ритуал младоженците застават на средата на дансинга и се обръщат с гръб един към друг с вдигнати ръце. Кумата държи над главите им питка, която двамата трябва да разчупят. Традицията повелява, че който отчупи по-голямото парче, той ще командва в къщата.

Поздравления с гостите

Традицията повелява по време на основното хранене булката и младоженецът да обиколят масите, да поздравят и да вдигнат наздравица с гостите.Това е и моментът в който гостите поднасят своите поздравления и подаръци за младото семейство.

Все повечето двойки предпочитат да изместят ритуала преди празничната вечеря, така нареченият „Welcome drink“. Младоженците посрещат своите гости с чаша шампанско, приемат поздравления и подаръци. Това е и моментът когато гостите имат възможност да се снимат с младото семейство.

Булчинско хоро или танц на булката

В много райони на България този обичай не се изпълнява, но пък в други присъства на всяка сватба. Под звуците българска народна музика булката с букет в ръка повежда хорото. Целта е гостите да поведат хорото един по един, но при едно условие – да вземат букета и да оставят по една банкнота в него. Ако се избере втория вариант – вместо хоро се пуска блус и който има желание танцува с булката, но за целта плаща на младоженеца.

Кумова ръченица

Кумовата ръченица е традиционен български сватбен обичай. Той представлява надиграване на ръченица между кумовете и танцьори, които танцуват с пиле, вино,погача,торта или друго в ръце.Целта на кумовете е да ги надиграят и да вземат своите дарове.. Но ако не успеят ще трябва да ги откупят с пари. Задачата на танцьорите от друга страна е  да съберат колкото се може повече пари за младоженците.

Хвърляне на булчински букет

Когато настъпи моментът булката да хвърли букета си, на дансинга излизат всички неомъжени момичета, които се нареждат на известно разстояние зад булката. Тя застава с гръб и да хвърля булчинския букет зад себе си. Вярва се, че момичето, което го хване ще бъде следващата булка.

Сваляне на жартиер

Младоженецът трябва да свали жартиера от крака на булката, като за целта трябва да бъде с вързани ръце. Булката може да бъде седнала на стол или права върху него. И тук, разбира се, има възможности този ритуал да не присъства в сватбената програма, но всичко остава избор на младоженците.

Хвърляне на жартиер

След като младоженецът е успял да свали жартиера от крака на булката, на дансинга излизат всички ергени желаещи да хванат жартиера. Младоженецът застава с гръб към всички и хвърля жартиера. Вярва се, че който го хване той  ще бъде следващия младоженец.

Разрязване на сватбена торта

Кулминационният момент на тържеството е разрязването на сватбената торта. Счита се, че това е първата съвместна работа, която булката и младоженеца ще извършат заедно.  Сватбената торта символизира плодовитостта и надеждата за сладък и щастлив съвместен живот. Под звуците на нежна музика младото семейство отрязва заедно първото парче от сватбената торта и се захранват един друг. Традицията повелява да се отрежат толкова парчета, колкото деца искат да имат. Много често младоженците отрязват повече парчета от тортата, за да почерпят и своите кумове и приятели, бъдещите младоженци.

Независимо дали вярвате в суеверия или залагате само на сватбени традиции и обичаи, най-важно е сватбения ден да остане един прекрасен и много приятен спомен за Вас и Вашите гости.

Оставете коментар

Call Now Button