fbpx
Skip links
Explore
Drag

Свето Кръщение – традиции и подготовка

Светото Кръщение е един от най-светлите празници в живота на всяко християнско семейство. Кръщението e свят ритуал, един от седемте тайнства на вярата, празник, на който Вие и вашите близки ще приветствате въвеждането на детето в християнството,  пречистено и готово да води праведен живот.

Изборът на кръстник на Вашето дете е от голямо значение, защото той става негов духовен родител. Тайнството Кръщение се извършва само веднъж в живота и никога не се повтаря.

Какво трябва да знаете, преди да пристъпите към организиране на ритуала?

кръстници могат да станат само тези, които вече са кръстени в източноправославната вяра;
– родителите не могат да бъдат кръстници на децата си;
– на свещенослужителя трябва да бъде представен акт за раждане на кръщавания;

– ако детето е под 40 дни, майката не присъства в храма;

След кръщението се извършва тайнствено миропомазване, при което се очакват дарове от Светия дух: просветляване на разума, благочестие, страх от Бога. Светото миро е приготвено от елей (дървено масло), вино и много благоуханни вещества, с което се символизират различните дарове. Приготвянето на светото миро почва през великденския пост и се освещава на Велики четвъртък.

Стъпки за организиране на перфектното кръщене

1.Покана към кръстниците

С избирането на кръстник, ние правим поредния важен избор за детето си. Кръстникът се приема като духовен родител на детето и той е отговорен за всичките му избори и действия пред Бога.

 

След като сте избрали подходящ кръстник за вашето дете, е необходимо да отправите официална покана.

 

  1. Избор на дата за събитието

Записването на дата и час в избраният храм е задължение на родителите.

Често предпочитани дни при избор на дата за кръщене са събота и неделя, тъй като са удобни за повечето гости.  Неделният ден е приеман от църквата, като ден за радостни обреди и именно по тази причина, често родителите се спират на него.

 

  1. Изготвяне на списък с гости

Списъкът ще Ви помогне да не пропуснете някого. След като имате изготвен списък ще ви е много по-лесно да пресметнете разходите си.

 

  1. Избор на храм за ритуала и запазване на дата и час

Изберете храм и отидете на място, за да запазите дата и час на събитието. Попитайте в храма какво е необходимо за извършване на ритуала – документи, аксесоари – хавлия, свещ и т.н. За церемонията се прави доброволно плащане под формата на дарение, което отива за нуждите на храма.

 

5. Резервиране на ресторант

След като сте запазили ден и час в храма за ритуала на Светото Кръщение, направете и списък на подходящи ресторанти за тържеството. Обадете се по телефон или отидете на място, за да проверите дали има свободни места за деня и часа, в който ще се проведе тържеството, какви са условията и дали ви удовлетворяват.

 

6. Отправяне на покана към гостите

След като вече сте запазили ден и час за церемонията в храма и ресторанта е ред да поканите и участниците в събитието – гостите. Добре е да  го направите поне месец по-рано, за да могат гостите да ангажират предварително този ден в графика си.

 

След като сте изпълнили всички предходни стъпки и в зависимост от бюджета, с който разполагате помислете за допълнителни екстри, които със сигурност биха направили празника ви още по-прекрасен като:

 

тематична украса

фотограф и/или видеозаснемане

Музикално оформление ДЖ

подаръци за гости

танцови групи

лазерно шоу

В деня на кръщенето в храма трябва да носите:

кръстниците трябва да осигурят в храма голяма свещ за кръщене,бяла хавлия, бяла кърпа за лице и сапун за извършване на църковния ритуал;
– след ритуала кръстеният се облича в нови бели дрехи, дарени от кръстника;

– кръстникът подарява на детето малко златно или сребърно кръстче, за да го носи цял живот.

-В списъка на някои храмове с необходими аксесоари за кръщене присъстват и мед и червено вино

– задължително се носи погача в храма и се раздава; раздават се също бонбони и сладки, за да е сладък животът на кръстения;

Кръщенето е един от най-значимите семейни празници. Ако желаете да бъде неповторимо и запомнящо се тържество, доверете се на професионалисти в бранша да се погрижат за цялостната организация на Вашият специален ден.

Оставете коментар

Call Now Button